Trivia header

Rusija je najveća zemlja na svijetu. Površina joj iznosi više od 17 milijuna km² i obuhvaća čak 11 vremenskih zona.

Trivia rus 1

Međutim, po broju stanovnika nalazi se tek na osmom mjestu. Biste li Vi živjeli na -30ºC?

Ruski jezik ima samo tri glagolska vremena (neki jezici ih samo za prošlost imaju više).

Glagol BITI u ruskome nema sadašnje vrijeme, pa umjesto „Ja sam Ivan.“ u ruskome imamo samo „Ja – Ivan.“ (Nešto poput Ja – Tarzan, ti – Jane).

Ruski jezik ima sve padeže kao i hrvatski, samo što vokativ nije u upotrebi (budimo iskreni, u većini slučajeva ga i Hrvati ignoriraju).

Trivia rus 2

Ako mislite reći na ruskome da nekamo idete, dobro promislite idete li pješke ili prijevoznim sredstvom te krećete li se u jednom ili oba smjera. Naime, glagol ići na ruski se može prevesti četirima različitim glagolima.

Većina stranih riječi koje počinju slovom H u ruskome ga mijenjaju u G, pa tako imamo Gitler, gamburger, Garri Potter, Gaga (Haag)

Najdulja riječ ruskog jezika zabilježena u Guinnessovoj knjizi rekorda ima 35 slova i glasi „превысокомногорассмотрительствующий“. Budimo realni, koliko god se trudili, Nijemce je nemoguće skinuti s trona.

Trivia rus 3

Osim riječi kao što su boršč, balalajka ili stepa, za koje sigurno većina pretpostavlja da dolaze iz ruskog jezika, možda Vas iznenadi da su i riječi točan, vjerojatan, posjetiti i pukovnik samo neke od ruskih pridošlica u hrvatski jezik.

Isprva smo oduševljeni kad u ruskom prepoznamo toliko riječi sličnih hrvatskima. No, oprezno, neke od njih su, tzv. lažni prijatelji (riječi koje u različitim jezicima imaju isti oblik, ali drukčije značenje). Primjerice, bistri na ruskom znači brzi, familija je prezime, a krasni crven. Zato neka Vas ne začudi šok Rusa kojemu ste upravo rekli da osjećate ponos (na ruskom to znači proljev).

I, za kraj, ona tradicionalna ruska lutkica koja se može rastaviti na mnogo manjih identičnih lutkica na ruskom se ne zove babuška, nego matrjoška. Zatražite li u dućanu babušku, netko bi mogao pomisliti da mu želite kupiti baku (babuška = baka). Ne želimo da Vas još uhite u inozemstvu. ☺