Trivia header

Većina turskih viceva vrti se oko istih osoba – Temela, njegove žene Fatme i njegovog prijatelja Dursuna. Temel je tipičan lik koji živi na obali Crnog mora i protagonist je stotina šala svakojake tematike.

U turskom jeziku ima nekoliko riječi koje izgledaju identično, ali zvuče posve različito, stoga prema kontekstu morate pogađati izgovor riječi. Hâlâ znači još, dok hala znači tetka. Kar znači snijeg, dok kâr znači profit. Život zagorčavaju i sufiksi. Karın može označavati nešto snježno, trbuh ili pak suprugu.

Jednako kao u francuskom jeziku, osobama koje ste netom upoznali trebate se obraćati s vi (siz) dok vam oni ne predlože da se prema njima odnosite neformalno, koristeći sen.

Trivia tur 1

Turci su bili prvi koji su u Europu donijeli kavu te dali Nizozemcima tulipane.

Turska proizvodi 70% svjetskih zaliha lješnjaka.

Uvijek koristite hanım nakon ženskog imena i bey nakon muškoga. U prijevodu označavaju gospodina i gospođu, ali se upotrebljavaju isključivo nakon imena, a ne ispred. Ako ne znate ime osobe kojoj se obraćate, slobodno možete reći hanımefendi (gospođo) ili beyefendi (gospodine).

Turski su tepisi prepoznatljivi po pomnom tkanju i visokoj kvaliteti, te postoje pisani dokazi da njihovo korištenje seže u 7000. godinu prije Krista.

Trivia tur 2

Turska kuhinja varira ovisno o regiji. Zapadna obala uključuje Istanbul i Izmir, gdje se koriste blaži začini i raznolika morska hrana. Regija oko Crnog mora uključuje mnogo ribe i jela s kukuruzom. Jugoistočno područje (Urfa, Gaziantep i Adana) poznato je po kebabu i mezama. Tko voli, nek’ izvoli!

Istanbul je jedini grad na svijetu koji se nalazi na dva kontinenta. Bio je glavni grad Rimskoga, Bizantskoga i Otomanskog carstva.

Za boravka u Turskoj obavezno posjetite Grand Bazaar - 540 godina star trgovački centar koji se rasprostire na 64 ulice i uključuje 4000 trgovina.