Flipped classroom uz Erasmus +

Još 2013. godine Polyglotte team je imao ideju učeničke klupe „preseliti“ u domove učenika i približavajući im jezik i kulturu drugih zemalja povesti ih na put oko svijeta gdje god se trenutno nalazili. Online nastava je bila u samim začecima i bio je izazov upustiti se u takvo putovanje, no putnika avanturista bilo je sve više i više.

Sedam godina kasnije smo obzirom na okolnosti sva vrata naših učionica morali zatvoriti, a učenici su nam otvorili vrata svojih domova i učionice su se u cijelosti preselile. U to vrijeme pandemije zaslon kompjutera bio nam je jedini prozor u svijet, a zajedničko učenje i druženje u virtualnim učionicama jedini način održavanja društvenih kontakata. Nastava je postala nešto puno više od samog učenja stranog jezika.

2022. godine smo odlučili otići još korak dalje i uz pomoć programa ERASMUS+ i Agencije za mobilnost i programe Europske unije ne samo učionicu, već i način učenja okrenuti za 180 stupnjeva. Zajedno s kolegama iz cijele Europe sudjelovao sam u programu škole za usavršavanje profesionalaca u obrazovanju EUROPASS Teacher Academy Berlin u klopu kojeg su nas uveli u možda i najinovativniju metodu učenja u 21. stoljeću – Flipped Classroom.

Obrnuta učionica odnosno flipped classroom pedagoški je pristup u kojem je školska učionica izmještena, no daleko više od toga mijenja se i sam način učenja. Učenik dobiva autonomiju veću nego ikad prije, ali s njom dolazi i odgovornost, a da bi tu odgovornost mogao preuzeti, najprije će morati naučiti kako učiti.

Jednako kao što će učenik morati promijeniti pristup učenju, i učitelj će za 180 stupnjeva morati promijeniti pristup poučavanju s ciljem da škola postane mjesto gdje će se uz stručno usmjeravanje kod učenika poticati razmišljanje višeg reda. Kako bismo u toj novoj učionici stvorili prostor za analiziranje, vrednovanje i kreiranje te u konačnici unaprijedili kritičko razmišljanje i školu učinili školom za život, tradicionalno shvaćana učionica seli se u dom učenika, a procesi učenja koje smo vezali uz takvu učionicu sada postaju domaćom zadaćom. Pamćenje novog gradiva, njegovo razumijevanje i primjena više nisu ciljevi koji se ostvaruju u učionici, već preduvjet za produbljivanje znanja i vještina.

Kako bi omogućio samostalno učenje, učitelj će pripremiti video snimke, prezentacije ili druge oblike digitalnog sadržaja. Time će učenik u obrnutoj učionici imati priliku susreti se s gradivom u svom vlastitim tempu i učiti na način koji odgovara njegovoj prirodi učenja te se fokusirati na slabe točke i pripremiti pitanja za sat u učionici. Ovo je posebno korisno za učenike koji imaju različite stilove učenja ili koji imaju problem sa zadržavanjem informacija.Time će se dodatno smanjiti stres i napetost kod učenika budući da mu daje više vremena za procesuiranje i razumijevanje gradiva prije nego što ga primijeni u učionici.

Ovo će s druge strane pomoći učitelju da identificira probleme koje učenici imaju s gradivom, a što mu omogućuje da im pruži dodatne informacije i pomoć, fokusira se na individualne potrebe učenika i pruži im priliku za produbljivanje znanja, umjesto da u učionici samo promatra kako učenici „recikliraju“ gradivo.

Umjesto da slušaju nastavnika koji drži predavanje, učenici su uključeni u diskusiju i praktično rješavanje problema koje ih potiču na kritičko razmišljanje i izražavanje vlastitog mišljenja. To pomaže učenicima da bolje razumiju gradivo i da ga lakše zapamte.

Aktivnim uključivanjem učenika u proces učenja povećava se njihova motiviranost, kreativnost i produktivnost. Uz to što se stječe kvalitetnije znanje više razine, jačaju se dodatne vještine i kompetencije učenika te u ovom procesu zajedno uče i razvijaju se i učenik, ali i učitelj.

            
17/02/2023
Mladen