Sustainable education na ulicama Dresdena

Ocjene mogu biti važan motiv u učenju, no one ne smiju postati glavni cilj zašto nešto učimo. Učenje prije svega mora biti korisno, ali jednako tako i zabavno. Danas nam na raspolaganju stoje izvrsni udžbenici, nastavni materijali su sve kreativniji, pametne ploče i tableti zamijenili su stare školske ploče, a društvene mreže, platforme i aplikacije postale su neizostavan dio nastave – i to je izvrsno.

S druge strane lako je izgubiti se u mnoštvu mogućnosti kojima raspolažemo i dogodi se da sredstva za učenje postanu sama sebi svrhom te zaboravimo prave ciljeve. Pogotovo kod učenja stranih jezika cilj svakog nastavnog sata treba biti učenje za život.

U jeziku koji govorimo ogleda se naš vlastiti život i mi sami, a učeći strani jezik učimo o životima čitavih nacija. Stoga ćemo nekome najbolje približiti jezik ukoliko ga upoznamo s kulturom i civilizacijom nekog govornog područja i živote njihovih govornika kroz književnost, povijest, umjetnost i opću informiranost dovedemo u učionicu.

Uz program ERASMUS+, Agenciju za mobilnost i programe Europske unije i seminar u organizaciji sustainable-education.eu život i učenje spojili smo na najljepši način i učionicu preselili na ulice grada.

Firenca na Labi, balkon Europe i škrinja s blagom neki su od popularnih nadimaka koje nosi ovaj grad u kojem se isprepliću tradicija, povijest, moderna umjetnost i živopisan noćni život, a činjenica da je tijekom bombardiranja 1945. gotovo u cijelosti bio razoren, priču o Dresdenu čini još nevjerojatnijom.

U nastavku ćemo vas provesti ulicama ovog grada, no zaobići ćemo Zwinger, kraljevsku palaču, Semper operu, Brühlovu terasu, Albertinum i sva ona najpoznatija i najljepša mjesta. Idemo upoznati ovaj grad kroz rekordne brojke i nepoznato o poznatom.

Osim što je cijeli grad pravi dragulj, u Dresdenu se nalazi i najveća riznica blaga u Europi, a moguće i u cijelom svijetu.

Zelena riznica (Grünes Gewölbe)…

sadrži preko 4000 predmeta od zlata, srebra, bjelokosti i dragulja koji su prvobitno bili dio privatne zbirke saskog vladara Augusta Jakog. Prije početka Drugog svjetskog rata blago je prenešeno u utvrdu Königsstein te je preživjelo bombardiranja grada u kojima je dvorac Residenzschloss u potpunosti uništen.

Nakon što je dovršena obnova dvorca, 2013. blago je vraćeno u Zelenu riznicu.

Šest godina kasnije dogodila se jedna od najvećih pljački umjetnina i u nekoliko minuta nestao je nakit koji sačinjava preko 4300 dijamanata i dragog kamenja u vrijednosti od preko 113 milijuna eura.

Frauenkirche…

najveći je projekt rekonstrukcije u Njemačkoj. Nakon nekoliko desetljeća obnove i slaganja preko 4000 originalnih kamenih blokova izvučenih iz ruševina, jedna od najljepših baroknih crkvi u Europi otvorila je svoja vrata tek 2005. godine.

Fürstenzug (procesija prinčeva)…

najveći je mozaik na svijetu. Proteže se zidom duljine od 101 metar te na preko 24000 porculanskih pločica prikazuje vojvode, kraljeve, znanstvenike i druge uglednike iz njemačke povijesti.

Prva mliječna čokolada…

 dolazi iz Švicarske, pogrešno! 1839. godine stanovnici Dresdena pročitali su po prvi put u lokalnim novinama reklamu za mliječnu čokoladu tvornice Jordan&Timaeus. Po prvi put u prodaju je puštena čokolada u posve novom izdanju jer do tada čokoladu se moglo samo piti. Za proizvodnju čokolade korišteno je magareće mlijeko što je i dodatna zanimljivost.

Dresden je ubrzo postao njemačka prijestolnica čokolade, a prije Prvog svjetskog rata u gradu je bilo 28 tvornica koje su godišnje prerađivale 550 tona kakaa.

„Duhanska džamija (Yenidze)…

nije džamija, ali je bivša tvornica cigareta koja svojom arhitekturom neodoljivo podsjeća na džamiju. Kako krajem 19. i početkom 20. stoljeća u središtu grada radi narušavanja estetike grada nije bilo dozvoljeno podizati tvornice, židovski poduzetnik i arhitekt, budući Hitlerov šogor, zajedno su došli na ideju „zakamuflirati“ tvornicu u džamiju. Dimnjaci podsjećaju na minarete, nad građevinom je impozantna kupola promjera 20 metara, fasadu ukrašava preko 600 prozora različitih stilova, a na građevinu je čak postavljen i natpis „Selam aleikum“ što je ujedno i prvi neonski natpis u Dresdenu.

Melitta Bentz…

uživala je u kavi, ali jednako tako su joj užitak kvarili komadići zrna u šalici i bakrenim lončićima u kojima bi kuhala kavu. Tako je 1908. godine u Dresdenu svjetlo dana ugledao prvi filter za kavu, a Melitta je ubrzo postao svjetski poznat brand.

Clorodont…

je prva pasta za zube koju je 1907. godine izumio ljekarnik iz Dresdena Ottomar von Mayenburg.

Muzej higijene…

nismo još vidjeli niti u jednom gradu, a ne zvuči ni kao neko super zabavno mjesto, no riječ je o jednom od najzanimljivijih interaktivnih muzeja. Trajni postav otkriva zanimljive činjenice o nama ljudima i ljudskom tijelu te daje odgovor na intrigantna pitanja zašto na primjer osjećamo sram i kakav je osjećaj starjeti.

Film „The danish girl“…

proslavio je svjetski uspjeh u kinima 2015. godine. Na filmskom platnu ispričana je priča o životu danske transrodne slikarice Lili Elbe. Elbe je bila prva osoba na kojoj je provedena operacija promjene spola u Dresdenu. Svoje ime po rođenju Einar Wegener promijenio je u Lili Elbe, a novo prezime iz ljubavi i povezanosti s Dresdenom, u kojem je pronašla i svoje posljednje počivalište, nosi prema rijeci koja protječe kroz grad.

       
05/05/2023
Mladen