Četiri bisera Andaluzije koje ne smijete propustiti!

Andaluzija je regija smještena na jugu Španjolske, poznata po bogatoj povijesti, kulturnoj raznolikosti i krajolicima za koje kažu da su jedni od najljepših u Španjolskoj.

Ime Andaluzija potječe od arapske riječi al-Andalus, koja se odnosi na teritorij kojeg su davno osvojili Mauri i koji je najduže od svih španjolskih regija bio uporište konkviste. Mauri su vladali Andaluzijom gotovo 800 godina, od VIII. do XV. stoljeća te je tijekom tog perioda Andaluzija postala središtem kulturne razmjene, sveučilišta te djelovanja umjetnika i intelektualaca.

Ova regija poznata je i zbog svoje vibrantne kulture i tradicije poput poznatih festivala i događaja tijekom godine, od kojih su najpoznatiji Semana Santa (Sveti tjedan) i la Feria de Abril (Travanjski sajam).

Andaluziju odlikuju povijesna važnost te prirodna bogatstva. Regija ima mediteransku klimu s toplim i sunčanim vremenom tijekom cijele godine. Međutim, priroda je iznimno raznolika pa tako osim plaža i pješčanih uvala, ima i planine poput Sierre Nevade na samom jugu Andaluzije, idealne za aktivnosti poput planinarenja i skijanja.

Tijekom programa mobilnosti, Agencije za mobilnost i programe Europske unije Erasmus +, imala sam priliku baviti se ujedno kulturnim nasljeđem juga Španjolske te tijekom edukativnog programa namijenjenog profesorima španjolskog kao stranog jezika CLIC, International House upoznati pobliže četiri posve različita grada, koji su arhitektonski biseri i nositelji kulture juga, upravo one koja je jezično i kulturno prenesena u Hispansku Ameriku tijekom perioda kolonizacije.

Sevilla

Sevilla, ili na hrvatskom, Sevilja, glavni je i ujedno najveći grad regije, stariji od 2000 godina. Poznat je po znamenitoj arhitekturi, vibrantnoj kulturi i odličnoj gastronomiji.

Jedan od zaštitnih znakova Sevilje, katedrala je Santa María de la Sede y de la Asunción, poznatija kao Seviljska katedrala. Najveća je to gotička katedrala na svijetu te je ujedno i mjesto kamo je prenesen grob Kristofora Kolumba. Katedrala je uspomena na važnost Sevilje tijekom srednjeg vijeka te je danas jedna od najpoznatijih atrakcija u sklopu koje valja ne propustiti obilazak krovova katedrale i njezinog potpornog sustava, prilike koja se rijetko pruža. Zvonik katedrale poznat pod imenom „La Giralda” dugi je niz godina bio najviši toranj u Španjolskoj sa 104,1 m visine te njegova replika postoji u Kansasu, sestrinskom gradu Sevilje.

Također, Sevilja čuva i bisere perioda Mudéjar, stila koji miješa utjecaje islamske i kršćanske arhitekture. Najvažnija građevina tog vremena svakako je Real Alcázar, kompleks koji datira iz desetog stoljeća te je svakako preporučljivo posjetiti vrtove, koji će vas podsjetiti na stil granadske Alhambre. Naravno, i moderna arhitektura Sevilje nipošto nije zanemariva uz „Setas de Sevilla” (Seviljske gljive) koje je najbolje posjetiti u kasnim popodnevnim satima kako bi posjetom obuhvatili i dnevni i noćni krajolik uz svjetlosne efekte ovog spomenika.

U ovom gradu morali biste imati jako lošu sreću da pojedete nešto bezukusno. Iznimno se drži do drevne tradicije, španjolske gastronomije, rukotvorina te delicija proizvedenih u malim gospodarstvima. Gotovo u svakom restoranu ili baru, jest ćete iznimno dobro te znalci kažu da su porcije barem dvostruko veće nego u ostalim španjolskim regijama, stoga nemojte pretjerati s brojem naručenih tapasa.

Upravo u Sevilji slavi se Sveti tjedan, poznat po mnogobrojnim procesijama Nazarenaca te po Travanjskom sajmu na kojem ćete vidjeti žene obučene u tradicionalne flamenco haljine. U Sevilji, stoga, možete pronaći i mnoštvo trgovina u kojima možete pogledati i kupiti španjolsku flamenco modu.

Granada

Grad poznat po palači Alhambri, možda i najočaravajućoj palači Europe, sjedištu bogatstva i moći Maura koji su otamo vladali regijom. Alhambra je smještena na visokom proplanku te pruža pogled na cijeli grad. Ova palača najposjećeniji je spomenik u Španjolskoj (svake godine posjeti je 2,5 milijuna ljudi).

Iako ima naznaka da je dio građen ranije, kompleks je dao sagraditi Al-Ahmar, osnivač dinastije Nazari. Nalazi se na geografski strateškom području, na planini okruženoj šumama, rijekom i stijenama. Sastojala se od vojno-obrambenog dijela i palače u kojoj su nekad živjeli kraljevi dinastije Nazari sa svitom (od XII. do XV. stoljeća), ali kasnije i španjolski ‘Katolički kraljevi’ Isabel i Fernando te također Carlos V koji je u Alhambri proveo medeni mjesec. Riječ Alhambra označava crvenu boju. Kule i zidovi koji je okružuju pod suncem dobivaju prekrasan crvenkasto zlatni ton. Ovaj kompleks, iako sagrađen na seizmičkom tlu nije stradao u vrijeme nijednog potresa zahvaljujući stupovima koji sadrže olovne pločice te načinu ravnanja zemlje. Alhambra je sunčani sat, sagrađena je tako da se prema sjeni uvijek može točno procijeniti vrijeme. Točno u 12 sati, pola spomenika je u sjeni, a pola na suncu. Svaka prostorija u Granadi priča o povijesti nastanka, od Alaha do raja na zemlji. Tko zna arapski, uživat će i u sadržaju zidova. U Alhambri postoji ‘Odaja tajni’ koja je napravljena kako bi imala posebnu vrstu akustike, ako netko nešto šapne s jedne strane, osoba na drugoj strani čut će sve što je osoba rekla. Pod Alhambrom nalazi se 15 kilometara podzemnih tunela kako bi olakšali bijeg kalifu u opasnim situacijama. Ovaj dio nije bio otvoren za posjete. Ima raznih vrsta ulaznica za Alhambru no svakako uzmite one koje obuhvaćaju sve dijelove jer su vrtovi s palačom Generalife najljepši dio kompleksa i šteta ga je propustiti. Treba paziti u koje doba dana idete, idealno je oko 17 sati zbog vrućine i svjetla. Već ako idete malo kasnije, neki dijelovi će biti zatvoreni.

U Granadi se također nalaze i mnogobrojni spomenici rimskog razdoblja, muzeji, crkve te znamenitosti koji obilježavaju njezin povijesni značaj. Granada je dom i jednom od najstarijih sveučilišta na svijetu, koje datira iz petnaestog stoljeća.

Granada se nalazi na jednom od proplanaka Sierre Nevade s te gotovo u svakom trenutku pruža prekrasan pogled. Ipak, kako je smještena uz Sredozemno more, ima toplu klimu gotovo cijele godine.

Córdoba

U vrijeme maurskog osvajanja, Córdoba je postala kulturno i intelektualno središte koje je imalo iznimno bogatu knjižnicu te sveučilište. Najpoznatiji spomenik ovog grada, zaštićena pod UNESCO materijalnom baštinom je džamija koja je kasnije pretvorena u katedralu te svjedoči o zanimljivoj multikulturalnoj povijesti Córdobe u kojoj su suživot dijelile tri vjere- židovska, muslimanska i kršćanska poštujući međusobnu tradiciju i simboliku, koja se održala do današnjih dana.

Córdoba je također poznata po sajmu koji se održava u svibnju, ali i po tradicionalnom festivalu unutrašnjih dvorišta (Los patios de Córdoba) koje će lokalni stanovnici pomno ukrasiti cvijećem te tradicionalnim plavim posudama, emblemom grada.

Danas je Córdoba moderan grad je studentsko središte kamo dolaze mnogi internacionalni studenti u sklopu studentskih razmjena te je i sjedište mnogih velikih kompanija iz područja tehnologije i obnovljivih izvora energije.

Cádiz

Cádiz je jedan od najstarijih gradova u Europi povijesti duge preko 3000 godina. Grad odlikuju prekrasne plaže, povijesne znamenitosti te životopisna kultura.

Ovaj grad najpoznatiji je po dugačkim pješčanim plažama poput Playa de la Victoria i Playa de la Caleta gdje ćete moći uživati u sunčanju, kupanju i vodenim sportovima.

Najvažniji gradski punktovi su stara gradska jezgra, omeđena zidinama gotovo jednake arhitekture kao i zidine Cartagene u Kolumbiji, zatim katedrala iz baroknog perioda, rimsko kazalište i Puerta de Tierra, srednjovjekovna vrata koja označava ulaz u grad.

Mnogi Španjolci kažu da je ovaj grad jedan od najživljih u Španjolskoj, a poznat je i po karnevalu, jednom od najvećih u zemlji. Također, kako se ovaj grad nalazi na obali, čuven je po mediteranskoj gastronomiji i morskim specijalitetima poput flamenquína i tortillitas de camarones.

Svaki od ova četiri grada, posve je drukčiji te nosi drugačija urbana i arhitektonska obilježja, povijest i kulturu koja je jedna od ključnih punktova razumijevanja razvoja španjolskog jezika, ‘sesea’ Hispanske Amerike, flamenco kulture te književnosti. Odučite li ih posjetiti, nećete pogriješiti te vjerujemo da će vas zainteresirati još više za učenje španjolskog jezika ubuduće.

           
06/01/2023
Loreta