Erasmus + u biseru Akvitanije

Smješten na jugozapadu Francuske, Bordeaux je po broju stanovnika deveti najveći francuski grad. Zbog zapuštenosti i podcijenjenosti svojih kulturnih spomenika, dugo je nosio nadimak „la belle endormie” (Uspavana ljepotica). No to više nikako nije slučaj. Bordeaux se dignuo iz pepela zahvaljujući brojnim promjenama, radovima i obnovama u zadnjih tridesetak godina. Danas je to grad koji odiše umjetnošću i poviješću, a to potvrđuje i činjenica  da je oko 1800 hektara, odnosno gotovo polovica površine užeg dijela grada, stavljeno na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Kroz grad prolazi rijeka Garonne, a njezine obale pogodne su za uzgoj vinove loze. Upravo su vinogradi i vina njegovo najpoznatije obilježje.

U čari ovog predivnog grada imala sam priliku uvjeriti se zahvaljujući programu ERASMUS + i Agenciji za mobilnost i programe Europske unije. Kao profesorici francuskog jezika omogućeno mi je sudjelovanje u dvotjednom programu namijenjenom profesorima francuskog jezika koji nisu izvorni govornici u organizaciji France Langue. France Langue je škola s dugom tradicijom poučavanja koja posluje u više francuskih gradova, a također je nositelj certifikata „Qualité Français Langue Étrangère” dodijeljenog od strane francuskog Ministarstva obrazovanja koji potvrđuje kvalitetu poučavanja i uvjeta primitka polaznika.

Program je realiziran u obliku tematskih radionica koje su imale za cilj unaprijediti kako pedagoške tako i jezične kompetencije. Neke od tema bile su upotreba autentičnih materijala u nastavi francuskog kao stranog jezika, film i serije u nastavi, pjesma, književnost, interkulturalni sadržaji u nastavi stranog jezika, youtube, mediji, aktualne teme u službi učenja, analiza didaktičkih materijala, izrada ludičkih sadržaja i dr.

U program su bili uključeni i „pedagoški izlasci”. Tako smo posjetili knjižaru Mollat, najveću francusku neovisnu knjižaru, u kojoj smo razmijenili iskustva o udžbenicima i dodatnim materijalima za poduku francuskog kao stranog jezika. U kazalištu „Le Cerisier” ugostio nas je književnik i redatelj Sébastien Laurier i organizirao za nas zanimljivu književnu radionicu. Posjetili smo također Muzej Akvitanije u kojem smo se upoznali sa zbirkom predmeta i dokumenata iz povijesti Bordeauxa i Akvitanije, a sudjelovali smo i u radionici koju je za nas organizirala direktorica izdavačke kuće PUG i upoznala nas sa svojim radom i novim izdanjima.

Ovo je u svim segmentima bilo usavršavanje u kojem sam uživala, stekla nove prijatelje i nova znanja i vraćam se obogaćena brojnim novim idejama koje jedva čekam realizirati sa svojim učenicima.