Irska – smaragdni otok u Atlantiku

Irska je otok u Atlantskom oceanu zapadno od Velike Britanije, no dvije države se nalaze na otoku. Većinu otoka zauzima republika Irska, no sjeverna pokrajina pripada Velikoj Britaniji i s njom čini Ujedinjeno kraljevstvo. To je jedna od irskih velikih trauma kojih ima nekoliko, poznata kao Partition ili razdioba. Irsku od milja nazivaju i smaragdnim otokom zbog guste zelene vegetacije koju zemlja duguje blagoj klimi i učestaloj kiši (koja je vrlo lagana i obično kratko traje).  Vjerojatno nigdje drugdje ne postoji takva trava. Tako mekana, paučinasta i pahuljasta. Hodati bos po toj travi je praznik za stopala. Uopće me ne čudi što čim iziđete iz grada vidite nepregledne pašnjake gdje krave blaženo chillaju i izgledaju kao da im je stoput bolje nego vama.

Trenutna populacija Republike Irske je nešto više od 5 milijuna ljudi. Tek sada je Irska dosegla broj stanovnika koji je imala prije velike gladi. Potato Famine je još jedan povijesni događaj koji je u Irskoj neka vrsta kolektivne traume kad je zbog zaraze krumpirovih usjeva plamenjačom (i još brojnih socioekonomskih faktora) od gladi umrlo milijun ljudi i još ih se toliko iselilo, a iseljavanje se nastavilo godinama poslije, a traje još uvijek. Preporučujem posjet muzeju emigracije u Dublinu koji na prilično nezaboravan način priča tu priču.

Tijekom programa mobilnosti, Agencije za mobilnost i programe Europske unijeErasmus +, dobila sam priliku iz prve ruke naučiti štošta o fascinantnoj povijesti ove zemlje  kao i upoznati se s ljudima koji rade u obrazovanju i imaju vlastite uvide o učenju i predavanju.

Program Flipped Classroom ili obrnuta učionica pripremio je nas polaznike na inovativan način usvajanja gradiva gdje učenici samostalno uče novo gradivo uz digitalne alate koje je profesor unaprijed pripremio, što omogućuje efikasnije korištenje sata za uvježbavanje i diskusije te praktičnu upotrebu. Dodatna prednost je veća uključenost i odgovornost učenika u procesu učenja.  Na programu smo naučili kreirati i koristiti postojeće audio-vizualne digitalne alate koji olakšavaju rad u obrnutoj učionici. Sudjelovala sam i u programu koji stavlja fokus na učenike, Student-centred learning, gdje sam naučila kako se mogu primjenjivati individualne osobine učenika u  učenju.

Škola Europass u kojoj sam pohađala tečajeve nalazi se u Dublinu, glavnom gradu Irske.

Dublin, ili Baile Átha Cliath, ujedno je i najveći irski grad. U njemu se prilično lako orijentirati jer usred grada teče rijeka Liffey, a glavna ulica O’Connell na sredini ima sagrađeni spomenik u obliku jako visoke igle koji se zove the Spire i lako ga je vidjeti odasvud.

To znači da su vam šanse da se izgubite dosta male, čak i ako nemate mobitel i ne možete se osloniti na Google Maps.  Ako se i izgubite, put će vas nekako dovesti u Temple Bar, četvrt s gomilom pubova, restorana i mjesta sa živom glazbom gdje ulice vrve ljudima koji se jako dobro zabavljaju pa će vam se smjesta učiniti da ste upravo tamo gdje trebate biti.

          
06/05/2023
Blanka