Kad učitelj postane učenik

Učeničke klupe dio su naše svakodnevice i svaki profesor se najbolje osjeća upravo među tim klupama i učenicima, a poseban je osjećaj kada nakon dugo vremena sjednete s druge strane tih klupa i na trenutak ponovno postanete učenik.

Ulagati u sebe na način da ulažemo u naše znanje postaje sve važnijim na popisu prioriteta kod brojnih ljudi i to ne samo zbog uvjeta i tempa koje diktiraju potrebe suvremenog poslovnog svijeta, već i zbog onog osjećaja zadovoljstva dok učimo. Među tim ljudima su i naši učenici u Polyglotte Instituteu i upravo zbog njih ulažemo u usavršavanje naših profesora kako bismo postali još bolji u onome što najbolje radimo – poučavamo.

Program  ERASMUS+ i Agencija za mobilnost i programe Europske unije pružili su nam priliku i omogućili da steknemo nova znanja, ali i podijelimo naša iskustva s kolegama iz cijelog svijeta koji su došli s istim ciljem. Kao profesor njemačkog jezika sudjelovao sam u programu koji je bio namijenjen profesorima jezika koji nisu izvorni govornici. U Njemačkoj je moguće pronaći nekoliko jezičnih centara koji nude ovakve programe. Moj odabir bio je GLS Sprachenzentrum Berlin budući da  Škola ima dugu tradiciju u poučavanju njemačkog jezika te je svojim radom i razvojem metoda u poučavanju postala vodećom školom ne samo u Njemačkoj, već i u svijetu. Riječ je o peterostrukom dobitniku nagrade Star School Germany, a 2019. škola je uvrštena u 10 najboljih škola stranih jezika u svijetu.

Program je imao dvojaku ulogu – poboljšati kvalitetu jezika samih profesora te predstaviti novitete u metodici poučavanja njemačkog kao stranog jezika.

U jednom dijelu programa se profesore stavlja u poziciju učenika pri čemu u internacionalnim timovima aktivno rade na usavršavanju svih jezičnih vještina. Ključno je što je riječ o “živom” suvremenom jeziku koji se aktivno koristi u govoru, a često se razlikuje od jezika na koji smo navikli u udžbenicima i školskim programima. Bitna komponenta je i upoznavanje s kulturom i civilizacijom njemačkog govornog područja pri učenju samog jezika.

Drugi dio programa posvećen je metodici poučavanja njemačkog kao stranog jezika. Uz to što se analiziraju već poznate metode i upoznaje se s novitetima, job shadowing je izvrsna prilika osobno iskusiti način rada jedne renomirane škole.

Da smo ujedinjeni u raznolikosti u ovakvim programima može se najbolje iskusiti. Škola je okupila profesore iz cijelog svijeta, a koji govore različite jezike. Njihova iskustva u učenju njemačkog kao stranog jezika te metodike poučavanja bitno su se razlikovale od one na koju smo navikli. Uvođenjem tih novih aspekata i načina poučavanja koji nisu uobičajeni za naše govorno područje Polyglotte će još uspješnije raditi na usavršavanju i razvoju vlastite metode poučavanja stranih jezika, radionicama uložiti u usavršavanje svih naših profesora te na koncu upravo učenicima pružiti još kvalitetniju uslugu i bolje rezultate – jer mi zbilja imamo najbolje učenike!

                   

Potpora Europske komisije proizvodnji ove publikacije ne predstavlja potporu sadržaju koji odražava samo stavove autora i Komisija ne može biti odgovorna za uporabu sadržajnih informacija.

24/07/2020
Mladen