Trivia

Rusija je najveća zemlja na svijetu. Površina joj je više od 17 milijuna km² i obuhvaća čak 11 vremenskih zona. Međutim po broju stanovnika nalazi se tek na osmom mjestu. Biste li Vi živjeli na -30º C?

Ruski jezik ima samo tri glagolska vremena (neki ih jezici samo za prošlost imaju više).

Glagol „biti‟ u ruskome nema sadašnje vrijeme, pa umjesto „Ja sam Ivan“ u ruskome imamo samo „Ja – Ivan“ (Nešto poput „Ja – Tarzan, ti – Jane‟).

Ruski jezik ima sve padeže kao i hrvatski, samo što vokativ nije u upotrebi (budimo iskreni, u većini slučajeva i Hrvati ga ignoriraju).

Ako mislite na ruskome reći da nekamo idete, dobro promislite idete li pješice ili prijevoznim sredstvom te krećete li se u jednom ili oba smjera. Naime, glagol „ići‟ na ruski se može prevesti četirima različitim glagolima.

Većina stranih riječi koje počinju slovom H u ruskome ga mijenjaju u G, pa tako imamo Gitler, gamburger, Garri Potter, Gaga (Haag)

Najdulja riječ u ruskom jeziku zabilježena u Guinnessovoj knjizi rekorda ima 35 slova i glasi превысокомногорассмотрительствующий. Budimo realni, koliko god se trudili, Nijemce je nemoguće skinuti s trona.

Osim riječi kao što su boršč, balalajka ili stepa, za koje sigurno većina pretpostavlja da dolaze iz ruskog jezika, možda Vas iznenadi da su i riječi točan, vjerojatan, posjetiti i pukovnik samo neke od ruskih pridošlica u hrvatski jezik.

Isprva smo oduševljeni kad u ruskom prepoznamo toliko riječi sličnih hrvatskima. No, oprezno, neke su od njih tzv. lažni prijatelji (riječi koje u različitim jezicima imaju isti oblik, ali drukčije značenje). Primjerice, bistri na ruskom znači „brzi‟, familija je „prezime‟, a krasni je „crven‟. Zato neka Vas ne začudi šok Rusa kojemu ste upravo rekli da osjećate ponos (na ruskom to znači „proljev‟).

I za kraj, ona tradicionalna ruska lutkica koja se može rastaviti na mnogo manjih identičnih lutkica na ruskom se ne zove babuška, nego matrjoška. Zatražite li u dućanu babušku, netko bi mogao pomisliti da mu želite kupiti baku (babuška = baka). Ne želimo da Vas još uhite u inozemstvu. ☺