Trivia

Talijanski jezik spada u skupinu romanskih jezika. Govori ga oko 60 milijuna ljudi, od kojih 55 milijuna živi u Italiji. Govori se još u San Marinu, Švicarskoj, Vatikanu, Sloveniji, Hrvatskoj, SAD-u, Kanadi, Argentini, Brazilu i Australiji. Poznaju ga i stanovnici Malte, gdje je bio jedan od službenih jezika. Prisutan je i u bivšim kolonijama Italije (Somalija, Libija i Eritreja).

Italija je podijeljena na 20 regija i svaka je specifična po svom dijalektu te je vrlo lako moguće da će netko tko poznaje samo književni talijanski jezik imati teškoća u sporazumijevanju s, primjerice, stanovnicima Sardinije.

Talijanska abeceda sastoji se od 21 slova. Slova J, K, W, X i Y prisutna su u modernome talijanskom u riječima poput Juventus, junior, Kenia, kerosene, Walter, xilofono, yogurt, yoga. Ako naiđete na riječ water, nemojte je povezivati s engleskim jezikom i pomisliti na vodu. U talijanskom ima značenje WC školjke.

Talijanski jezik ima dva roda, muški i ženski, te nema deklinaciju. Ono što ponekad zadaje glavobolju jesu prijedlozi i konjunktiv.

Pripazite na naglaske, jer e je veznik, a è je 3. lice jednine glagola essere (biti).

Procjenjuje se da se za osnovnu komunikaciju u talijanskom upotrebljava oko 7000 riječi. Bogat je i posuđenicama iz grčkog (basilico, angelo), hebrejskog (sabato, Pasqua), arapskog (zucchero, caffè), perzijskog (arancia, limone), francuskog (croissant, toilette), njemačkog (albergo, banca), engleskog (jeans, puzzle), španjolskog (ananas, cioccolata), portugalskog (banana, mandarino)…

Ako poznajete druge jezike, pazite na lažne prijatelje. Želite li popiti bevandu, u Italiji vam neće poslužiti vino razrijeđeno vodom; ta riječ znači „piće‟ općenito. Caldo znači da je toplo, a ne hladno, kao u engleskom jeziku cold. Ako želite kupiti knjigu, tražite natpis libreria, jer engleska riječ library na talijanskom se kaže biblioteca. Može doći do nesporazuma ako znate španjolski – burro ne znači „magarac‟, nego „maslac‟. Ako ste u restoranu i tražite ulje, morate reći olio, ne tražite aceto (prema španj. aceite).

Najduža riječ na talijanskom jest antisostituzionalissimamente i ima 28 slova.

Talijani su vrlo srdačan narod, pa se nemojte iznenaditi ako vas poljube u obraz prilikom upoznavanja. Ako želite Talijane iznenaditi poklonom, svakako izbjegavajte svijeće, rupčić, broš ili cipele (šteta za cipele, jer mi se zasigurno ne bismo bunili da nam ih netko pokloni). Naime, malo su praznovjerni i smatraju da ti predmeti donose nesreću. Utorkom i petkom ne žene se i ne putuju, jer se drže poslovice Di Venere e di Marte non si sposa e non si parte. Nemojte ostavljati šešir na krevetu, otvarati kišobrane u stanu, držati žlicu lijevom rukom (ljevaci će ovdje možda imati problema), nemojte ustajati s lijeve strane kreveta, a ako vam se prospe sol po stolu, uzmite je malo prstima i bacite preko lijevog ramena (i svakako pogledajte sjedi li netko iza vas). Međutim ima i pozitivnih stvari: ako se ženite u Italiji i na taj dan pada kiša, ne očajavajte – to je znak sreće prema poslovici Sposa bagnata, sposa fortunata (Mokra mladenka, sretna mladenka).

Želite li nekome poželjeti sreću, umjesto izraza Buona fortuna! radije recite In bocca al lupo! (doslovan prijevod: U vučja usta!). Oni će vam odgovoriti Crepi! I da… stvarno požele jadnom vuku da krepa. 🙂

Slave Uskrs i Božić, a na prvi dan u novoj godini pazite da prvo čestitaju muškarci. Sv. Nikola slavi se u pojedinim dijelovima Italije, ali popularnije je slaviti Befanu 6. siječnja. Riječ je o starici koja leti na metli i djeci puni čarape raznim darovima, a moguće je naći i ugljen. To onda znači da i niste bili tako dobri (možda mala utjeha… od šećera je!).

Za kraj će vas svakako oduševiti činjenica da u talijanskoj kuhinji osim predjela i deserta možete očekivati dva glavna jela! Primo piatto sastoji se od raznih vrsta tjestenine, rižota ili juhe, a za secondo piatto pripremite se za razne specijalitete od mesa ili ribe. Mljac!